top of page
Ara

Atatürk'ten 5 Liderlik Dersi

  • Yazarın fotoğrafı: Melih Yılmaz
    Melih Yılmaz
  • 10 Kas 2020
  • 2 dakikada okunur

1. Başarı takım çalışması ürünüdür

Trablusgarp’ta İtalyanları, Çanakkale’de İngilizleri, Muş ve Bitlis’te Rusları, Suriye-Filistin’de İngilizleri, Sakarya ve Dumlupınar’da da İngilizlerin desteklediği Yunan ordusuyla savaşmış ve ordusu tüm bu cephelerde emperyalist güçlere karşı büyük zaferler kazanmıştır. Atatürk, tüm bu askeri başarılarını ordusuna ve milletine mal eder. Kurumsal bir lider gibi stratejisini belirlemiş, uygulamayı ordusundaki komutanlarına, subaylarına, erlerine bırakmıştır. Sorumluluğu da, başarıyı da takımıyla paylaşmıştır. Başarı Türk ordusunundur.


2. Zor zamanlarda motivasyon kaynağı olun

Anadolu’ya ilk çıktığında Atatürk; savaşlardan bezmiş, çocuklarını kaybetmiş, işgal altında en büyük zorluklara ve kötülüklere boyun eğmek zorunda kalmış Türk halkına sorar; “Bir kez daha, son bir defa savaşmaya var mısınız?” der. Ekmek bulmaktan yoksun halk “Evet” der, “Son bir kez savaşacağız, topraklarımızı geri almak için, esarete son vermek için, milletin kendi kaderini kendisinin tayin etmesi için… Özgürlük ve egemenlik için…” Zor zamanlar geçiren bir kurumun liderinin yapması gerekende budur. Durumu takımına anlatmak, her seviyeden çalışanı dahil ederek durumu anlatmak ve inanarak “dişinizi bir ay daha sıkın her şey düzelecek!” demeyi bilmek.


3. Demokratik bir lider olun 

Belki birçokları özellikle de yabancı sosyal bilimciler Atatürk’ün diktatör olup olmadığı üzerine tartışırlar. Tam tersine Atatürk savaş ortamında dahi demokrasi arayışında olmuş bir liderdir. Anadolu’ya çıkar çıkmaz kongreler ve mitingler düzenlemiş, halkla buluşmuş, farklı bölgelerdeki sıkıntıları, yoklukları, fakirliği, hastalığı dinlemiştir. Erzurum’da, Sivas’ta, Tekirdağ’da ve Kars’ta halkın emperyalizme karşı dayanışmasına bizzat şahit olmuştur. 23 Nisan 1920’de Anadolu’nun ortasında bir kasaba olan Ankara’da Meclis’i kurmuştur. Meclis’teki ilk seçim hayranlık uyandıracak bir demokrasi örneğidir. Anadolu’nun dört bir yanından seçilmiş adaylar Meclis’e gönderilmiş ve doğrudan seçim yapılmıştır. Kurumunuzun yapısı ne kadar demokratik ne kadar yatay olursa o kadar farklı fikre açık olursunuz. Çalışanlarınız kendini o kadar size yakın hisseder ve kuruma gönülden bağlılık duyar. Sorunların tartışılabildiği, her seviyeden çözüm önerilerinin dinlendiği ve teşvik edildiği bir ortam yaratın.


4. İlham verin

Emperyalist güçlerin kontrolünde olan tüm ülkelerin liderleri Kurtuluş Savaşı’na kilitlenmiş, Atatürk'ün ordusunun başarılarını yakından izlemiştir. Hintlilerin, Çinlilerin, Pakistanlıların, Afrikalıların umudu ve ilham kaynağı olmuştur. Gandi önderliğindeki İngiliz sömürgesi Hindistan, 1922 yılında “Non cooperation” hareketini başlatmış ve İngiltere’ye katılıp Anadolu’daki Yunan ordusuna destek olmayı reddetmişlerdir. Aynı tarihlerde, verdiği kapitülasyonlarla batının bir sömürgesi haline gelmiş Çin, Türkiye Cumhuriyet’inin kurulmasından güç alarak, batıya başkaldırmayı başarmıştır. Afganistan’da Amanuallah Han ve Iran’da Şah Rıza Pehlevi Atatürk'ü örnek almışlardır.

Siyasi ve sosyal arenada veya bilim ve iş dünyasında liderler bulundukları coğrafyanın ilerisine giderler, belli bir alanda bölgesel veya global uzmanlar haline gelirler. Walt Disney, Bill Gates, Steve Jobs, Estee Lauder ve her gün kullandığımız ürün ve hizmetleri hayata geçiren birçok iş lideri global liderler haline gelmiştir. Onları tanımasak da, ürün ve hizmetleri günümüzü kolaylaştırır. Bazılarını başarılı işletme guruları olarak benimser, onların uygulamalarından kendi şirketimize adapte edebileceğimiz tüyolar alırız. Kısacası, liderlik evrenseldir.

5. Büyük başarılar için risk alın ve kararlılık gösterin

Kurtuluş Savaşı’na ya hep ye hiç deyip çıkmıştır Atatürk. Aynı kararlılığı yakın çevresine, orduya, enerjilerinin ve sabırlarının son raddesine gelmiş Türk halkına da aşılamayı başarmıştır. Atatürk ne istediğini bilir. Hedefi büyüktür. Özgürlük, egemenlik, demokrasi ister. Türk milletinin daha iyi şartlarda yaşamayı hak ettiğine inanır. İnancını ordusuna milletine en samimi şekilde gösterir. Sevgi, saygı, güven ve inanç karşılıklıdır. Erlerden komutanlara herkes aynı hedefe kilitlenir. İş hayatında da büyük başarılar elde etmek için risk almak, fedakarlıklarda bulunmak ve alınan kararların arkasında kararlı bir şekilde durmak gerekir. Lider, inandığı hedefe doğru yürüdüğünde takımını da arkasına alır ve yaptığı işin doğruluğuna ve başarılı olacağına duyduğu inancı takımı da hisseder.



 
 
 

1 Comment


Muhammed Elbetde
Muhammed Elbetde
Apr 15, 2023

ATATÜRK ♥♥♥

Like

© 2019 by Melih Yılmaz. Proudly created with Wix.com

bottom of page